فهرست
<

لینک صفحه جهت اشتراک گذاری کپی شد

فیبروم رحمی (آندومتریوز) چیست؟ روش‌های درمانی و علائم فیبروم رحمی


فیبروم رحمی (آندومتریوز) چیست؟ روش‌های درمانی و علائم فیبروم رحمی

آندومتریوز یا (فیبروم رحمی) چیست؟

آندومتریوز  یا فیبروم رحمی یک بیماری التهابی است که محل معمول بروز آن در بافت های داخل لگنی است. میانگین سنی بروز آن 25-35 سالگی است، اما حتی در زنان زیر 20 سال هم مشاهده شده است. یک بیماری مزمن دردناک است، که در بافتی شبیه به لایه های داخلی رحم (آندومتر) در خارج از رحم رشد می کند. این بافت معمولادر تخمدان ها، لوله های فلوپ، سطح خارجی رحم و سایر اندام های لگنی یافت می شود. با ما در مجله طبیب یاب همراه باشید.

فیبروم رحمی (آندومتریوز) در چه سنینی بیشتر رخ میدهد؟

بروز آندومتریوز در زنانی که سن اولین قاعدگی آنها کم بوده یا سیکل های کوتاهی دارند بیشتر است.

آندومتریوز

دلایل ایجاد آندومتریوز

  • قاعدگی رتروگراد: از خون قاعدگی به جای خروج از بدن، به سمت لوله های فالوپ و حفره های شکمی باز می گردد.
  • تحول سلولی: برخی از سلول های صفاتی( لایه داخلی شکم) ممکن است به بافت آندومتر تبدیل شوند.
  • سیستم ایمنی ضعیف: سیستم ایمنی قادر به شناسایی و از بین بردن سلول های آندومتریال در مکان های غیر معمول نیست.
  • ژنتیک: احتمال بروز آنومتریوز در افرادی که سابقه خانوادگی دارند بیشتر است.

 

چه غذاهایی باعث افزایش فیبروم رحمی(آندومتریوز) می شود؟

  1. غذاهای فراوری شده و فست فود ها: این غذاها حاوی چربی های ترانس و افزودنی هایی هستند که التهاب بدن را افزایش می دهند و ممکن است رشد بافت آندومتریوز را تحریک کنند.
  2. کربوهیدرات های تصفیه شده و قندهای فرآوری شده: این غذاها سطح قند خون را به سرعت بالا میبرند و باعث ترشح سطح انسولین می شوند که ممکن است تعادل هورمونی را به هم بزند و التهاب را تشدید کند.
  3. لبنیات پرچرب: برخی از محصولات لبنی حاوی هورمون‌ها و مواد شیمیایی هستند که می‌توانند تعادل استروژن را تغییر دهند و علائم آندومتریوز را بدتر کنند.
  4. گوشت قرمز فرآوری‌شده: مصرف زیاد گوشت قرمز ممکن است سطح استروژن را در بدن افزایش داده و رشد بافت آندومتریوز را تحریک کند.
  5. کافئین و الکل: کافئین زیاد ممکن است باعث افزایش سطح استروژن شود و الکل نیز می‌تواند توانایی کبد در متابولیسم استروژن را کاهش دهد، که هر دو عامل ممکن است به شدید شدن آندومتریوز کمک کنند.
  6. غذاهای سرخ‌شده و چرب: چربی‌های اشباع و ترانس موجود در این غذاها باعث التهاب و افزایش درد می‌شوند. به جای این غذاها، مصرف سبزیجات برگ‌سبز، میوه‌های تازه، غلات کامل (مثل برنج قهوه‌ای و نان سبوس‌دار)، پروتئین‌های سالم (مانند ماهی و حبوبات)، و چربی‌های سالم (مانند روغن زیتون و آووکادو) توصیه می‌شود. مصرف بالای الکل و کافئین خطر آن را افزایش داده، اما ورزش منظم خطر آن را کاهش می دهد.

آیا بیماری فیبروم رحمی (آندومتریوز) ریشه ژنتیکی دارد؟

آندومتریوز زمینه ژنتیکی داشته و در اقوام درجه اول 6 تا7 برابر شایع تر است. درد از علائم شایع آندومتریوز است که معمولا به مرور زمان بدتر می شود. شیوع آندومتریوز در زنان نابارور به حدود 50 درصد می رسد.

 

علل ایجاد ناباروری در  فیبروم رحمی (آندومتریوز) چیست؟

  • ایجاد انسداد در لوله ها
  • کاهش ذخیره تخمدان ها
  • کاهش کیفیت تخمک

آندومتریوز

فیبروم رحمی یا میوم چیست؟

میوم یا همان فیبروم به رشد غیر طبیعی بافت عضلانی رحم گفته می شود، میوم می تواند سبب خونریزی های غیر طبیعی رحمی و با علائمی ثانویه منجر به توده های لگنی شود. این توده ها از بافت عضلانی و فیبری تشکیل شده اند و اندازه آن ها میتواند از چند میلی متر تا چند سانتی متر تغییر باشد. برخی از زنان ممکن است یک یا چند میوم داشته باشند و بعضی از موارد، میوم رشد کرده و رحم بزرگ تر از حد طبیعی میشود.

 

آیا بیماری میوم یا فیبروم رحمی ریشه ژنتیکی دارد؟

زنانی که سابقه ی خانوادی میوم دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. زمینه ژنتیکی در ایجاد میوم نقش دارد و خطر ایجاد آن در بستگان درجه یک افراد مبتلا 2/5 برابر افراد دیگر است. اگر چه ژنتیک نقش مهمی دارد، اما عوامل محیطی ماند رژیم غذایی پرچرب، چاقی ، استرس و عدم فعالیت بدنی نیز میتواند بر رشدمیوم تاثیر بگذارد.

 

آیا با افزایش تعداد زایمان ها خطر بروز میوم یا فیبروم کاهش میابد؟

میزان بروز بدخیمی در میوم بسیار کم است و با افزایش تعداد زایمان ها خطر بروز میوم کاهش می یابد. تحقیقات نشان داده است که زنانی که چندین زایمان داشته اند، نسبت به زنانی که هرگز زایمان نکرده اند، کمتر دچار فیبروم رحمی میشوند. داشتن زایمان های متعدد یک عامل محافظتی نسبی است، اما به طور کامل ز بروز فیبروم جلوگیری نمی کند.

 

در چه دوره ای فیبروم رحمی دچار کاهش رشد می شود؟

در دوره یائسگی ، میوم دچار کاهش رشد می شوند. در دوره بارداری امکان دارد رشد میوم کاهش و یا افزایش یافته و یا تغییری نکند.

فیبروم رحمی معمولا در دوران یائسگی دچار کاهش رشد می شود. این به دلیل کاهش سطح هورمون های استروژن و پروژسترون است که نقش مهمی در رشد فیبروم ها دارند. فیبروم های رحمی بعد از یائسگی کوچک میشوند و علائم آنها کاهش می یابد، زیرا بدن دوباره در معرض استروژن قرار میگیرد.

 

 

آندومتریوز

درمان قطعی میوم یا فیبروم رحمی چیست؟

درمان قطعی آن جراحی است ولی هر میومی نیاز به عمل جراحی ندارد.

میوم ها ازعلل ناشایع ناباروری هستند که بستگی به سایز و محل آن دارد.

آیا امکان عود میوم یا فیبروم رحمی بعد از جراحی وجود دارد؟

امکان عود میوم یا فیبروم رحمی بعد از جراحی وجود دارد، به خصوص اگر رحم حفظ شده باشد، میزان بازگشت فیبروم به عواملی مانند نوع جراحی، سن بیمار، وضعیت هورمونی و سابقه خانوادگی بستگی دارد.

عود فیبروم بعد از جراحی ممکن است رخ دهد، اما با رعایت نکات مراقبتی و مدیریت هورمونی میتوان احتمال آن را کاهش داد.اگر پس از جراحی دوباره علائمی مانند خونریزی شدید یا درد لگنی داشتید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

دکترفرشته بهرامی

دکتر فرشته بهرامی تخصص: زنان، زایمان ونازایی فلوشیپ: نازایی و آی‌ وی‌ اف آدرس: فارس، شیراز، خیابان زند، روبه روی هتل پارس، ساختمان زند، طبقه1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *